SIKÇA SORULAN SORULAR
Resimde gördüğünüz Soldaki AA kalite tatlı su incisi sağdaki A kalite tatlı su inci, İnci kalitesi sayfası için Buraya tıklayınız.
İnciler arasında değer farkları vardır. İstiridyeler doğal ve hassas canlılardır. Bu nedenle yetiştirilme koşulları ve gelişim evrelerinde karşılaştıkları dış etmenler ( istiridye içerine giren parazitler, yetiştirilme aşamasında yaşanan zorluklar gibi…) istiridyeler arasında değer farkları oluşturmaktadır. Bu etmenler de incinin fiyat olarak değerine de etki etmektedir. Dünyaca kabul görmüş Uluslararası GIA ve Dokuz Eylül üniversitesi DGL Laboratuvar kalite standartlarına göre incinin değerini belirleyen 7 önemli kriter:
1. Familya ( Tür )
2. Boyut
3. Sedef ( Nakre )
4. Şekil
5. Parlaklık
6. Yüzey
7. Renk
• İnci 'nin fiyatını belirlemek için 7 kriter göz önünde bulundurulur. • Detaylı fiyat farkı analizi için inci Kalitesi sayfasını incelemelisiniz.
İnci kalitesi sayfası için Buraya tıklayınız.
Tatlı Su İncileri havuz, dere ve göllerde yetiştirildiği için mineraller bakımından tuzlu su incilerine oranla daha yoksun yetişmektedir. Bu nedenle Tuzlu Su İncileri Tatlı Su İncilerine göre daha değerlidir. En iyi ve kaliteli istiridyeler deniz ve okyanus sularında yetişir; çünkü mineraller açısından bol besin taşırlar bu da istiridyenin sedef kalitesinin daha kalın ve parlak olmasına neden olur. Örneğin 1.000 adet yavru deniz istiridyesi denize bırakıldıktan sonra 6 ay ile 1 yıl süre arasında olgun yaşa gelmesi beklenir. Bu sürenin sonunda istiridyeler çıkartılıp aşılaması yapıldıktan sonra tekrar denize bırakılır. Yetiştirme sürecinde her yıl istiridyeler toplanır ve yosunlardan, dış parazitlerinden temizlenir; aynı zamanda hastalık kontrolleri gibi çeşitli bakım süreçlerine de tabi tutulurlar. Eğer bu bakımlar ihmal edilirse istiridyelerin ölümüne ya da inci kalitesin düşmesine sebebiyet verilmiş olunur. En son hasat zamanı toplanan istiridyeler röntgen cihazları ile kontrol edildiğinde istiridyelerin çoğunluğunun komplikasyondan öldüğü ya da şekilsiz inci ürettiği anlaşılır. Bu süreç öylesine zahmetli ve zordur ki bir çiftlik sahibi ürettiği 1,000 adet istiridyeden sadece % 2 'lik kısmı tam yuvarlak % 0.5 'lik kısmı da aynı zamanda parlaktır. Bu nedenledir ki şekli düzgün ve parlak inciler çok daha değerlidir. Elde edilen az sayıdaki kaliteli inciler dünyada çok sayıda mücevher firmaları tarafından talep edildiği için fiyatları yüksektir. Sonuç olarak söyleyebiliriz ki 1.000 adet toplanan istiridyelerden ortalama %0.5 ‘i İstiridye İnci'nin kabul edebileceği kalite ve özelliğe sahiptir.
İstiridyeİnci®, alışveriş merkezi ya da yüksek potansiyelli caddelerde yüksek giderlerle mağaza kiralayarak ve yüksek fiyatlarla satış yapmak yerine e-ticareti tercih etmektedir.
E-ticaret sayesinde her müşterimizi makul fiyatlarla satın alabileceği gerçek mücevher kalitesiyle tanıştırmamız mümkün olmaktadır. Ürün yelpazemizi detaylı olarak inceleyebilmeniz, ürünlerimiz hakkında detaylı olarak bilgi alabilmeniz ve aklınıza sorulan sorulara anında yanıt verebilmemiz için web sitemizi daima yenilemekte ve güncel tutmaktayız.
Tatlı su incileri; havuz, dere ve göllerde yetiştirilmektedir. Kısa sürede seri üretim yapılabilinen istiridye yetiştirme yöntemidir. İstiridyeler küçükken aşılaması yapılıp yetiştirilme süreleri 3 ila 6 aydır.
Bir istiridyeden 5-10 Adet kadar inci elde edilebilir. Tuzlu su incileri ise 6 ay 1 yıl boyunca olgun yaşa gelmesi için aşılama yapılmadan denizde bekletilir.
Olgun yaşa gelen istiridyeler toplanıp aşılaması yapılır. Tekrar denize bırakılan istiridyeler 4-7 yıl arasında yetişir ve bu yetişmesi süresinde her yıl çeşitli bakımlara tabii tutulur Böylece süreç oldukça uzun ve maliyetlidir.Sürecin uzun ve zorlu olması da Tuzlu Su İncilerini maliyetli yapmaktadır.
Doğada kendiliğinden meydana gelen herşey gibi doğal yetişen incide tabiki çok değerlidir. Fakat doğal yolla oluşan incinin şekli bozuk ise aşılama yöntemiyle oluşan şekli düzgün bir kültür incisi daha değerlidir.
İnci kültürleme işlemini tüp bebek işlemine benzetebiliriz. Kültür İncileri, canlı istiridyelere teknisyenler tarafından mekanik yolla istiridyenin içerisindeki salgı kanalına tek tek enjekte edilip doğal yaşamına bırakılır.
Bu yerleştirme işlemi nudluos (istiridye canlısından elde edilen madde) ile yapılmaktadır. İstiridye zamanla bu maddeye tepki göstererek yabancı cisimden kendini korumak için sedef (kalsiyum karbonat CaCO3 ) salgılayıp kum tanesini kaplamaya başlar. Bu mucizevi olay incinin oluşumuna neden olur.
Böyle bir kültür incisi doğal oluşumla meydana gelen bir inci kadar değerlidir. Doğal inciler kum tanesinin kaza ile istiridyenin içine girmesiyle oluşur. Bu oldukça az rastlanan bir durumdur.
Bu yolla fazla inci meydana gelmediğinden dolayı kültür incisi üretilmektedir.
İstiridye doğal ortamında kaldığı sürece canlılığını korumaktadır. Konserve içerisine girdiği andan itibaren yaşam canlılığını yitirmektedir..
Akoya istiridyelerinde içindeki inciyi ilk gören siz olacaksınız.
Satışını yapmakta olduğumuz istiridyelerin, her birinde konserve işleminin yapılmasından önce röntgen cihazlarından geçtiğini "Tuzlu su İncileri neden değerlidir?" sorusu başlığı altında da açıklamıştık.
Dolayısıyla istiridyelerin içerisinden inci çıkmaması gibi bir durum söz konusu değildir.
Tuzlu su istiridyelerinde inci yumuşakçanın iç kısmında istiridye merkezine yakın yerde bulunur. Lütfen müşteri hizmetlerimizi aramadan önce yumuşakçanın iç bölgelerine dikkatlice bakınız.
-